Ievas stāsts

Saimniecības „Vecsiljāņi” siers ir nosaukts galvenās siera meistares Ievas Slavietes vārdā. Lai apgūtu siera gatavošanas arodu, Ieva brauca mācīties uz Holandi, un vēlāk Holandes meistars brauca uz saimniecību „Vecsiljāņi”, lai ierādītu, kā organizēt darbību jaunajā siera ražotnē.  Izjust un saprast sieru ir liels darbs un māka, bet tagad, pēc vairāk kā desmit gadu meistarības izkopšanas, Ieva stāsta, ka sajūt siera garšu vien paskatoties uz to.

"Vispatīkamāk ir ieiet siera ražotnes noliktavā un uzreiz sajust siera nogatavināšanas procesu. Uzreiz redzu, kurš siera ritulītis vēl nav gatavs, kurš pēc smaržas un izskata jau ir izcils." / Ieva Slaviete

Ievas darba diena sākas vēl pirms saules lēkta, kad jābrauc uz ražotni sagaidīt tikko slaukto govs pienu un jāuzsāk siera gatavošana. Uzskata, ka rīta piens ir labāks, bagātāks ar bioloģiski aktīvajām vielām un no rīta slaukuma sanāk īpaši vērtīgs siers. Ieva saka, ka līdz ar to, ka siers ir nodēvēts viņas vārdā, viņa jūtas par to jo īpaši atbildīga. Pati ik dienu siera plauktos apgroza katru siera ritulīti un seko līdzi brīnumainajam nogatavināšanās procesam. Ieva mīl dabu un harmoniju tajā, un varbūt tieši tādēļ tik ļoti izbauda siera gatavošanas procesu - iedod pienam uzdevumu, izveido to formās, apklāj ar vasku un tas pats izdara visu darbu. Siers ir dzīvs organisms. Mums pēc tam atliek tikai baudīt!

Ievas iemīļotākais ir trīs mēnešus nogatavināts klasiskais siers no lielā rituļa. Savam sieram Ieva vietu atrod pie jebkura ēdiena - gan fantastiski gardām karstmaizēm, gan pastām, picām, lazanjai, zupām un siera cepumiem, kā arī, baudot to atsevišķi.

Saimniecība "Vecsiljāņi"

„Vecsiljāņi” atrodas Aizkraukles novada Bebru pagastā. Saimniekošanas pamatnozares ir piena lopkopība un kviešu, miežu, auzu, rudzu, kukurūzas un zālāju audzēšana. Saimniecībā strādā 50 atbildīgi darbinieki. „Vecsiljāņi” apsaimnieko vairāk kā 1500 ha zemes un kopj 1000 piena gotiņas. 2010.gada martā saimniecība „Vecsiljāņi” sāka cietā siera ražošanu ar nosaukumu „Ievas siers”.

Siera garša, smarža un kvalitāte ir atkarīga no katra saimniecībā strādājošā speciālista. Saimniecības „Vecsiljāņi” lielākā veiksme slēpjas tajā, ka paši var izsekot līdzi visiem procesa posmiem, lai sasniegtu augstāko kvalitāti. Siera meistars sadarbojas ar saimniecības vetārstu, lai panāktu labāko piena kvalitāti, no kura ražot garšīgāko sieru. Siera meistare Ieva pati brauc arī uz gadatirgiem un izstādēm, lai tiktos ar siera cienītājiem un stāstītu par savu produktu.

Saimniecības „Vecsiljāņi” darbības pamatā vienmēr ir kvalitāte - nav lielāka komplimenta par pastāvīgu pircēju.

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.